Zamów ekologiczny sok z buraków kiszonych.
Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. W ostatnich latach jednakże notorycznie wymienia się też ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w działach z żywnością ekologiczną.
Redukuje poziom choresterolu i zwiększa odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił bodaj każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty raz za razem dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest niezwykle zdrowy, aczkolwiek bardzo kwaśny. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to kapitalne źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz PP, jak również rozmaite minerały, jak np. sód, żelazo oraz magnez. Wielu ludzi miewa trudności z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, lecz warto spożywać go systematycznie, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a przez to może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej podaje się również osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego soku nie warto nadużywać – wystarczy spożycie mniej więcej 250 ml soku dziennie.
Działanie soku z kwaszonych buraków
Sok z kwaszonych buraków jest drugim popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który spożywamy również jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się dużo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: obniża ciśnienie, zapobiega zatwardzeniom, a przy tym poprawia koncentrację. Mimo że buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go pić diabetycy. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji przez osoby cierpiące na schorzenia nerek albo reumatyzm, jak również paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, by przyrządzać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w swoim markecie lub zamówić online w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż soki tego rodzaju trzeba składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]