Jeśli szukasz soli himalajskiej różowej, powinieneś odwiedzić ten adres.
Związkiem chemicznym potrzebnym do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego powinno się stosować je podczas gotowania?
Różowa sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie wzbogaca smak jedzenia. Jakkolwiek nadmierne użycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 gramów dziennie) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych pierwiastków i minerałów, takich jak selen, magnez czy żelazo, a jednocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze wpływa na smak dań i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w przemyśle spożywczym
Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – zawiera 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, magnezu czy cynku, a więc pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]