Jeśli chcesz kupić kapustę kiszoną, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.
Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i każdy Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność.
Kwaszona kapusta – dlaczego powinno się spożywać?
Kapusta kiszona, albo kwaszona, bo te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które odkryto na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na długie magazynowanie strawy. Drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez parę miesięcy w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić potrzebne witaminy czy składniki odżywcze, których pozyskanie w chłodne miesiące było o wiele trudniejsze niż współcześnie. A trzeba podkreślić, iż kwaszona kapusta ma dużo substancji potrzebnych dla właściwego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B3, B5, B12). Oprócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. żelaza, probiotyków czy fosforu. Zarazem to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, więc zaleca się jego spożycie osobom myślących o schudnięciu.
Kiszona kapusta – w zupach i w krokietach
Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako przystawka do potraw, jak i jako główny ich składnik. Niegotowaną zwykle je się ją w postaci surówki z cebulką lub marchewką, która pasuje do potraw z ziemniaków oraz ryb, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również artykuł, który idealnie harmonizuje z pieczarkami oraz mięsem, więc robi się z niej nadzienie do łazanek, krokiecików czy pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie powstałyby popularne polskie dania – bigosu, góralskiej kwaśnicy czy kapuśniaka.
Generalnie każda rodzina posiada swój przepis na kiszoną kapustę, jednakże w dzisiejszych czasach coraz rzadziej kisi się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania pożywienia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w większych i niewielkich opakowaniach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]