Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Jeśli chcesz kupić kapustę kiszoną, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.

Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i każdy Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność.

Kwaszona kapusta – dlaczego powinno się spożywać?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, bo te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które odkryto na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na długie magazynowanie strawy. Drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez parę miesięcy w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić potrzebne witaminy czy składniki odżywcze, których pozyskanie w chłodne miesiące było o wiele trudniejsze niż współcześnie. A trzeba podkreślić, iż kwaszona kapusta ma dużo substancji potrzebnych dla właściwego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B3, B5, B12). Oprócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. żelaza, probiotyków czy fosforu. Zarazem to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, więc zaleca się jego spożycie osobom myślących o schudnięciu.

Kiszona kapusta – w zupach i w krokietach

Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako przystawka do potraw, jak i jako główny ich składnik. Niegotowaną zwykle je się ją w postaci surówki z cebulką lub marchewką, która pasuje do potraw z ziemniaków oraz ryb, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również artykuł, który idealnie harmonizuje z pieczarkami oraz mięsem, więc robi się z niej nadzienie do łazanek, krokiecików czy pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie powstałyby popularne polskie dania – bigosu, góralskiej kwaśnicy czy kapuśniaka.

Generalnie każda rodzina posiada swój przepis na kiszoną kapustę, jednakże w dzisiejszych czasach coraz rzadziej kisi się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania pożywienia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w większych i niewielkich opakowaniach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]