Jakie witaminy i minerały dostarczają kwaszone ogórki?

Potrzebujesz ogórków kwaszonych? Odwiedź ten adres.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, bo kiszonki są równie pyszne, co zdrowe.

Czym urozmaicić smak kwaszonych ogórków

Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niezmiernie łatwe. Stosuje się do tego beczułki z drewna albo duże gliniane garnki, w których ogórki zalewa się słoną wodą. Następnie zostawia się je na nie mniej niż kilkanaście dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą skonsumować kwaszonkę już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju nazywamy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wrzuca się koper i czosnek, niemniej jednak smak ogórków kiszonych można podkręcić też innymi przyprawami, przykładowo cząstkami papryki, gorczycą albo liśćmi laurowymi. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, by samemu przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarką bądź piwnicą, w której może przetrzymywać żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż musimy zrezygnować z kwaszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, a więc w pojemnikach czy w workach z folii, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.

Jakie witaminy i minerały zawierają kiszone ogórki?

Od setek lat powszechnie wiadomo, że warzywa poddane fermentacji korzystnie oddziałują na nasz organizm. I nie jest to błędem, gdyż razem z kiszonkami wchłaniamy dobroczynne bakterie, które pozytywnie oddziaływają na florę jelit oraz redukują ich pH, poprawiając w konsekwencji proces trawienia. Jednak to nie wszystko! Ogórki kiszone są nietuczące (dostarczają ledwie 12 kcal w 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę A, E i C, witaminy z grupy B oraz sporo składników odżywczych niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, żelazo, wapń, mangan czy potas. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeżeli uwielbiamy kwaśne smaki, nie trzeba wylewać go po spożyciu kiszonek. Lepiej go wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, gdyż w trakcie kwaszenia witaminy przenikają po części do zalewy. Trzeba jednak zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]