Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata

Uzupełnij swoją wiedzę o przetworach warzywnych.

Kiszonki są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański rarytas, z rzadka przyrządzany w pozostałych regionach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw znane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszonki – czyste zdrowie na naszym talerzu

Badacze historii potwierdzają, iż metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich przechowywanie w occie, w solance czy też w soli, znana jest ludziom od ponad 4 tysiące lat. Technika ta prawdopodobnie nie została odkryta w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niska kwasowość zawiesiny, w której jest ona zanurzona, hamuje rozmnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Paręset lat wstecz był to perfekcyjny sposób, aby wydłużyć czas zdatności do spożycia warzyw, mięsa i ryb nawet o kilka miesięcy. W rezultacie wynikła tradycja preparowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszone przetwory warzywne od początku swojej obecności znane są z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Mają one m.in. dużo witaminy C, dlatego więc żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, rzadziej chorowali na gnilca. Co ciekawe, po polsku kwaszone przetwory z warzyw nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z kapusty lub słonecznika.

Kiszone przetwory z warzyw na świecie

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni generalnie na wszystkich kontynentach, także w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej i w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów warzywnych nie cieszy się większą popularnością. Natomiast ogórki kwaszone są tam bodajże nadzwyczaj lubianym składnikiem hot-dogów, sandwiczy i hamburgerów. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania surówek oraz zup. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. główki czosnku, fasolkę szparagową, a także owoce (np. truskawki).

Ocet i Solanka wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Domowe kwaszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się podstawą lub istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw narodowych. Należy pamiętać, że smak kiszonek bywa inny w poszczególnych regionach świata, gdyż zależy on od dodatków do zalewy, które stosuje się w procesie kwaszenia. W związku z tym ogórek wyprodukowany podług standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował identycznie jak ten zakiszony np. w USA.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]