Popularne polskie dania – kilka słów o żurku i barszczu białym

Potrzebujesz żurku? Zobacz tutaj.

W ostatnich latach coraz rzadziej spożywamy obiady złożone z dwóch dań. Przez notoryczny braku czasu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś oferowane były przeważnie jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to wciąż są one stałym punktem na karcie dań bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie stawiane na stołach w trakcie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.

Barszcz biały a żurek – główne różnice

Jeżeli spyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to od razu przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób często nie wie, że to dwa odmienne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem tradycyjnie żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – na zakwasie na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co różni te zupy, niemniej należy zdecydowanie zaakcentować, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Gotowanie jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem osobistych smaków oraz wprawy kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej jarzyn i grzybów. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kwaszonych lub z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem temat jest nieco bardziej skomplikowany, bo w ramach tej rodziny zup można wymienić trzy warianty:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur sporządzany najczęściej z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.

Nie musisz robić samemu bazy na barszcz biały i żurek

Przyrządzanie zakwasu na wymienione powyżej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W internecie znajduje się kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednakże samodzielnie zrobiony zakwas należy zamierzać pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli chętka np. na żur najdzie was znienacka, warto kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym zrobimy smakowity barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]